Kies voor veilige producten!

In de media werden we opgeschrikt: huishoudhulpen lopen meer risico op ernstige longaandoeningen omdat ze vaak in contact komen met chemische reinigingsmiddelen, maar ook met schimmel en stof. Wat later stond er in de krant dat dagelijks gebruik van sprays of verstuivers een belangrijk gezondheidsrisico betekent. Doordat het product verneveld wordt, ademt de gebruiker van de spray deze stoffen in.

We vragen je om daarom rekening te houden met onderstaande richtlijnen. Indien je huis regelmatig wordt onderhouden, zijn sterke (en vaak agressieve) producten zelden nodig. Je helpt er niet alleen jouw huishoudhulp mee, ook jouw gezondheid en die van je familie vaart er wel bij. 

Wat doe je wél?

 • Blijf je huis luchten zodat schimmels geen kans maken, ook als het koud is.
 • Ecologische producten zijn vaak een waardige vervanger van reguliere producten en bevatten minder schadelijke stoffen.
 • Investeer in poetsmateriaal waarbij productgebruik vaak niet eens nodig is zoals microvezeldoeken- en dweilen, bamboedoeken.
 • Wij raden onze huishoudhulpen tijdens het werkoverleg aan om producten met een spray in de poetsdoek te verstuiven en niet op het oppervlak. Eigenlijk kan je dus in de toekomst beter kiezen voor producten in een fles zonder verstuiver.
 • Kies voor producten zoals dreft, azijn of een milde allesreiniger.
 • Praat met je huishoudhulp of jobcoach over veilige alternatieven. 

Wat gebruik je beter niet?

 • Gebruik nooit producten met ammoniak.
 • Vermijd producten met chloor.
 • Vermijd producten met etiketten die verwijzen naar gevaarlijke inhoud. 
 • Vermijd zware ontkalkers. Je verkiest beter azijn, producten op basis van azijn of een milde schuurcrème (vb. cif of chemico).
 • Vermijd alle sprays of spuitbussen, maar zeker de spuitbussen met drijfgas.
Vermijd producten die corrosief zijn of op lange termijn erg schadelijk zijn voor de gezondheid
Vermijd producten waarvan de etiketten verwijzen naar gevaarlijke inhoud:
producten die corrosief zijn (links)
en op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid (rechts).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle klanten en medewerkers van 't Gerief krijgen een schema op papier met 'wat wel / wat niet'. Handig om bij te hebben bij het boodschappen doen! Nog meer tips vind je in het communicatieboekje op pagina 14 en 15.

Zoek jij een job als huishoudhulp bij een werkgever die jou belangrijk vindt?

Solliciteer hier!

Zoek jij een geschikte hulp voor jouw huishouden?

Vraag hier je huishoudhulp aan!

Je stofzuiger gaat langer mee door een regelmatig onderhoud

Een stofzuiger wordt intensief gebruikt in het hele huis. Hij heeft dus wat te verduren. De stofzuiger regelmatig onderhouden biedt volgende Een regelmatig onderhoud van je stofzuiger is belangrijk.voordelen:

 • Hij gaat langer mee.
 • Hij verbruikt minder elektriciteit.
 • Hij laat geen muffe geur achter.
 • Hij heeft een betere zuigkracht (je werkt er sneller én beter mee).

Een onderhoud duurt slechts een tiental minuutjes, het is dus de moeite om dat regelmatig even te doen.

Dit doe je zo:

 • Reinig regelmatig de filter. Een propere filter verbetert de zuigkracht. Een vuile filter kan op termijn de stofzuiger beschadigen. Schud de filter uit en borstel hem stevig af. Filters nat reinigen kan enkel bij wasbare filters! Een kapotte filter moet je vervangen.
 • Een volle stofzuigerzak kan je best zo snel mogelijk vervangen: de motor verliest zuigkracht en het energieverbruik stijgt. Zorg er daarom voor dat er steeds een reservezak klaar ligt. Gebruik deze zakken nooit opnieuw.
 • Bij stofzuigers zonder stofzuigerzak is het belangrijk dat het reservoir nooit te vol zit. Maak dus regelmatig het reservoir leeg.
 • Reinig de borstel: maak de borstelkop los en verwijder al het eventuele achtergebleven vuil. Reinig meteen ook even de hulpstukken.

 

Microvezeldoekjes onderhouden

Microvezeldoekjes werken super gemakkelijk en efficiënt! Je kan ze droog of licht vochtig gebruiken om stof af te nemen of nat om vlekken te verwijderen. Ze zijn bovendien tamelijk goedkoop in aanschaf én ecologisch want je hebt meestal geen extra schoonmaakmiddel nodig! Naast kleine doekjes zijn er ook dweilen in microvezel.

Onze tips: 

 • was alle gebruikte doeken na elke poetsbeurt mee, dat werkt hygiënisch en aangenaam
 • gebruik geen wasverzachter, geen droogkast
 • schaf minimum 4 doekjes aan, nóg beter is 6 doekjes
 • je hoeft ze niet apart te wassen, vul gerust aan met bijvoorbeeld handdoeken. Was je op 60°, dan is alle textiel hygiënisch proper.
 • heb je geen volle wasmachine, dan kan je kiezen voor een kort wasprogramma - zo zijn ze de volgende poetsbeurt in elk geval wel weer proper

Bamboedoeken: geweldig materiaal!

Wat en hoe?
Met de kleine, dikke bamboedoek (de 'spons') werk je nat. Met de grote, gestreepte bamboedoek werk je droog. Het is ideaal voor ramen, oppervlakken uit glas (bijvoorbeeld een salontafeltje, vitrinekast, glazen deur) en spiegels. Maar er zijn ook bamboedweilen, waardoor je dus ook de vloer kunt poetsen.

Waarom zijn ze zo goed?

 • Het allerbelangrijkste: het resultaat is onberispelijk, zonder strepen. Daarnaast:
 • De huishoudhulp kan sneller werken dan met andere methoden (vb. aftrekkertje).
 • Een aftrekkertje is niet langer nodig.
 • Je gebruikt de spons en doek zonder bijkomend product. Dat betekent dus gezonder, milieuvriendelijker én goedkoper poetsen. Gebruik je liever toch een bijkomend product zoals Dreft of glasreiniger, dan kan dat ook. 

Is je poetsmateriaal straks aan vervanging of uitbreiding toe, praat er dan even over met je huishoudhulp. Je vindt de doeken in de supermarkt of op de markt. Heb je veel ramen, dan is het aangeraden om meerdere doeken te kopen om een mooi resultaat te blijven bekomen.

Frisse was door regelmatig een klein onderhoudje van de wasmachine

Waarom?


Zeepresten koeken gemakkelijk aan in de wasmachine. Dit komt doordat we vaker op koudere temperaturen wassen (30-40°) en door gebruik van wasverzachter. De zeep trekt vuil aan en er kunnen bacteriën ontstaan. Ironisch genoeg, was je dus je kleren mee in een vuile wasmachine. Het goede nieuws is, dat je dit gemakkelijk én goedkoop kan voorkomen.


Hoe?

 • Doe een kookwas (95°), zonder textiel in de wasmachine, met een stevige schep soda in de trommel.
 • Reinig de rubbers van de wasmachine met water en een beetje soda.
 • Reinig het zeepbakje grondig met water en soda: haal het er volledig uit en poets de lade volledig.
 • Maak de filter onderaan de machine leeg (hou even een bakje en dweil bij de hand, hier kan heel wat water uitlopen).


Extra tips!

 • Algemeen gesteld, doe je dit ongeveer 1 keer per kwartaal. Deed je dit nog niet (vaak) of merk je een muffe geur bij het ophangen van je was, dan kan je dit best een paar keer herhalen.
 • Sowieso is het voor de wasmachine goed dat je minstens 1 keer in de 2 weken een wasje draait van minstens 60 graden. Zo voorkom je dat zeepresten zich gaan vastzetten.
 • Voorkom het gebruik van wasverzachter. Deze lijkt een frisse geur te geven, maar zorgt er op termijn mee voor dat je textiel muf gaat ruiken. Azijn is een prima (en goedkoop en ecologisch) alternatief.
 • Er zijn in de handel speciale (dure) producten om de wasmachine te reinigen of te ontkalken. Door regelmatig onderhoud (via bovenstaande tips), heb je dergelijke producten vaak niet nodig.

Schoonmaken hoeft niet duur te zijn!

Als we medewerkers vragen wat zij noodzakelijk vinden om goed te kunnen poetsen is het meest voorkomende antwoord: propere doeken. Zij werken het liefst met microvezeldoeken (zowel de kleine om af te stoffen als de grote om te dweilen). Deze doeken zijn goedkoop in aanschaf en gemakkelijk te onderhouden: was ze na elke poetsbeurt even mee zonder wasverzachter.

En ja, microvezeldoeken werken écht, dat kan je hier nalezen

Extra tip: leg een oude handdoek klaar voor je huishoudhulp om onder de emmer te leggen. Hij of zij kan de emmer dan op een stoel of op de tafel zetten. Dat werkt proper, is beter voor de rug én kost niets.

Grote schoonmaak voor je poetsgerief?

De lente komt eraan. Vaak is dit d? tijd voor een grote opruimbeurt. Maar, misschien is het d? tijd om ook het schoonmaakmateriaal een ?grote inspectie? te geven.

Is je materiaal aan vervanging toe?
Dan geven we graag volgende tips.

De steel op lengte

De ideale lengte van een borstelsteel, aftrekker, enz. is de hoogte van de kin. Tenzij je deze op maat laat zagen van je huishoudhulp, is dat dus bijna onmogelijk te vinden. Daarom is een telescopische (=uittrekbare) steel superhandig. Deze heeft namelijk ?lke maat.

De ideale dweil

Een dweil uit microvezel neemt het vuil goed op en werkt aangenaam. Was de dweil, net zoals de poetsdoeken, na elke beurt uit zonder wasverzachter. Heb je parketvloer? Kijk dan uit naar een ?zachte? microvezeldweil, zonder harde schubben.

Trapladdertje

Een goed trapladdertje is stevig, stabiel en onbeschadigd. Er is een leuning (beugel) en er zijn maximaal 3 treden.

Praat met je huishoudhulp!

Praat met je hulp en vraag met welk materiaal hij/zij graag poetst. En ook in het communicatieboekje vind je een overzicht met het noodzakelijk poetsmateriaal (p. 15).